ГоловнаБлогЩо потрібно знати перед продажем авто: документи, процедури

Що потрібно знати перед продажем авто: документи, процедури

Продаж автомобіля – справа клопітна, навіть якщо у вас вже є на нього покупець. Потрібно враховувати багато деталей: від підготовки документів до правильного переоформлення в МВС. Щоб усе пройшло гладко, краще підготуватися, а ми постараємось у цьому допомогти.

Підготовка до продажу: почніть із зовнішнього вигляду

Передусім, подумайте про те, як виглядає ваше авто. Просте правило – якщо зовнішній вигляд не вразить, хто захоче придивлятися, що там усередині? Ось кілька порад:

  • Технічний стан. Заздалегідь перевірте авто у механіка, щоб переконатися, що все працює як годинник. Все одно перед покупкою вам найімовірніше запропонують пройти огляд на СТО і всі проблеми виявляться до укладання угоди.

  • Кузов. Допустимо, у вас невелика подряпина на дверцятах або вм'ятина на бампері – "дрібниця", подумаєте ви. Але покупці звертають увагу на такі деталі та обов'язково спробують збити ціну за авто. Куди краще, якщо на перегляд приїде блискуча доглянута машина, по якій видно, що господар дбав про неї і, мабуть, стежив за технічним станом. Витратьте трохи часу на усунення дрібних дефектів: невелике полірування або підфарбування можуть суттєво підвищити ціну.

  • Чистота та акуратність у салоні. Всі ми знаємо, як змінюється настрій, коли сідаєш у чисту машину. Хороше миття, хімчистка салону – і авто виглядатиме на порядок краще.

Як підготувати авто до продажу

Як правильно оцінити вартість свого авто

Тепер, коли машина сяє і готова до зустрічі з покупцями, настав час визначити яку ціну встановити. Зайдіть на популярні сайти з оголошеннями OLX або AUTO.RIA, і перегляньте, за скільки продаються автомобілі вашої марки, моделі та року випуску. Зверніть увагу на пробіг та стан. Якщо ваша машина після капітального ремонту або з новими шинами – можна додати у ціні. Також враховуйте, що все одно покупець захоче поторгуватися, тому заздалегідь закладіть додаткові 100-200 у.о. у вартість.

Документи для продажу автомобіля

Документи для продажу – як оформити все правильно

Для продажу потрібні:

  • Техпаспорт – ви маєте бути власником авто. Документ повинен підтверджувати, що ваша машина дійсно відповідає всім характеристикам. Переконайтеся, що він не є простроченим, щоб уникнути непорозумінь.
  • Ідентифікаційний код власника авто.
  • Паспорт власника авто або ID-картка.
  • Висновок експертної служби (видається в МВС).

Якщо на угоді буде не власник, а довірена особа, то знадобиться нотаріально завірена довіреність, паспорт та код довіреної особи. На практиці такий варіант угоди буває нечасто, оскільки тоді покупець матиме ризики з правом власності.

Процедура продажу авто

Процедура продажу автомобіля – як все відбувається

Коли документи зібрані, покупець готовий, то можна їхати до будь-якого сервісного центру МВС на переоформлення. Потрібен запис в електронній черзі, або вибирайте відділення, де небагато людей. Сам продаж відбувається так:

  1. Звернення до експертної служби МВС для огляду автомобіля. Цю процедуру можна пройти як самостійно, так і разом із покупцем. Фахівці перевірять авто на наявність прихованих дефектів, а також що це дійсно та машина, яка вказана у техпаспорті (VIN-код). Отриманий висновок діє 10 днів.

  2. Переоформлення в СЦ МВС. Адміністратор опрацює дані та внесе зміни до реєстру протягом приблизно 30 хвилин, після чого автомобіль буде офіційно переоформлений на нового власника.

  3. Передача грошей. Покупець сплачує за авто перед підписанням договору. Якщо потрібно перевірити купюри, то зробити це можна прямо у відділенні банку СЦ МВС. Процедуру зазвичай оплачує продавець. Ви отримаєте одну з трьох копій договору купівлі-продажу (перші два екземпляри у покупця та в МВС).

  4. Інформування страхової компанії. Вам потрібно буде розірвати договір. Якщо у вас була Каско, переконайтесь, що ви отримаєте повернення суми за невикористаний термін.

Правильна підготовка до продажу не лише прискорить процес, а й убереже вас від можливих юридичних неприємностей. Дотримуючись цих простих кроків, ви зможете продати автомобіль швидко, безпечно і з упевненістю, що все пройшло правильно.

 
Залишіть свої дані
Щоб ми могли зв'язатися з Вами і уточнити всі деталі
Надіслати
Massenger
Whatsapp
Viber
Telegram
Kyivstar097 617 02 02
Lifecell093 617 02 02
Vodafone099 617 02 02
Обратный звонокВам перезвонят
Email письмо