ГоловнаБлогЧи варто купувати авто після ДТП

Чи варто купувати авто після ДТП

За статистикою, від 35 до 70% автомобілів на вторинному ринку хоча б раз побували у ДТП. Тому автолюбителям, які хочуть купити машину в стані «не бита, не фарбована» буде нелегко зробити правильний вибір. З іншого боку – аварії бувають різні, і пошкодження після них також. Давайте розбиратися, чи варто купувати ТЗ після ДТП і якщо так, то які саме.

Види пошкоджень машини після ДТП

Всі дефекти, які може отримати машина при ДТП, можна поділити на такі категорії:

  • Легкі. Кузов, салон, фари – все, що не торкається основних вузлів автомобіля.
  • Середні. Ті, які можна виправити або замінити деталі: деформації одного-двох елементів, проблеми з геометрією кузова, ходовою, коробкою передач тощо.
  • Важкі. Ті, що впливають на безпеку подальшої експлуатації, навіть якщо машина буде відремонтована, а в багатьох випадках нормальне відновлення такого авто практично неможливе. Наприклад, розірваний або сильно зім'ятий кузов, пошкоджені майже всі деталі під капотом, машина-"утопленник" і т.п.

Купувати можна тільки авто з легкими або з середніми (добре відремонтованими) пошкодженнями.

Купити авто після ДТП

Як перевірити авто з пробігом

Під час перевірки машини з пробігом важливо визначити, чи була вона в аварії, і якщо була, то в якій. Це можна зробити кількома способами.

Товщиномір

Цей пристрій вимірює розмір лакофарбового покриття. Якщо воно більше за вихідне, заводське, значить, машину перефарбовували – це може вказувати на ремонт після аварії. Якщо у вас є такий прилад, використайте його на різних ділянках машини. Якщо ні – можна заїхати на СТО або використати «магнітний тест». Прикладіть у різних місцях слабкий магніт і там, де він прилипає несильно, скоріше за все, нанесений щільний шар шпаклівки.

Візуальний огляд

  • Неякісні зварні шви.
  • Різні відтінки фарби на кузовних елементах.
  • Сліди демонтажу на елементах кріплення.
  • Неправильні зазори між елементами (більші або менші від усіх інших).
  • Невідрегульоване положення коліс.
  • Фари та скло різних років випуску.

Перевірка машини після ДТП

Які авто після аварії купувати не можна

При виборі вживаного автомобіля важливо знати, які пошкодження роблять покупку недоцільною. Деякі дефекти можуть спричинити постійні проблеми та значні витрати на ремонт.

Удар по двигуну

Удари по ньому вкрай небезпечні, до того ж двигун і коробка передач розташовані близько один до одного, і при аварії обидва вузли можуть бути деформовані, що спричинить дорогий ремонт.

Ушкодження кузова

Деякі аварійні авто краще обходити стороною, наприклад, із сильно пошкодженими кузовними елементами:

  • лонжерони;
  • центральні стійки;
  • пороги.

При ударі ці елементи деформуються, щоб поглинути енергію. Ремонт полягає у витягуванні та посиленні цих елементів, але такими ж міцними як раніше вони вже не стануть. Те саме стосується авто з порушеною геометрією кузова. У майбутньому це загрожує: тріщинами на склі, нерівномірним зносом шин, протіканнями в салоні, недостатньою конструктивною міцністю.

Найнебезпечніша проблема, пов'язана з кузовом – конструктивна загибель, тобто авто пошкоджено настільки, що його ремонт перевищує 70% вартості такої ж уживаної машини без пошкоджень. Це найчастіше стосується дорогих моделей, які власники намагаються продати після серйозних аварій, щоб повернути частину грошей. Незважаючи на відновлення, такі автомобілі часто потребують постійного ремонту. Геометрію кузова порушено, а системи безпеки можуть не працювати.

Авто після ДТП

Подушки безпеки

Замінені подушки можуть не спрацювати належним чином у разі повторної ДТП, що робить автомобіль небезпечним для використання. Ще небезпечніше, якщо ці подушки заради економії замінили на обманки, тобто вони взагалі не вистрілять за наступної аварії.

Яку машину після ДТП купувати можна

Купувати ТЗ з легкими пошкодженнями можна без особливих побоювань. Якщо замінювали фару та фарбували бампер, капот та крила, а удар був дуже сильним, то варто перевірити сусідні елементи. Якщо постраждали такі елементи як крила, двері, капот, задній бампер або кришка багажника, то це не критично. Продавці далеко не завжди усувають такі поломки, але якщо кузов був якісно відремонтований, то авто буде виглядати і функціонувати не гірше «небитого».

Якщо машина не ремонтувалася, то краще на перегляд запросити спеціаліста, який зможе оцінити витрати на ремонт та виявити приховані дефекти. Тоді можна буде поторгуватися з власником і менше ймовірності отримати у майбутньому дорогий ремонт.

Машина після ДТП

Як можуть обманювати покупців уживаних автомобілів

Дехто використовує різноманітні методи та техніки для відновлення аварійних автомобілів, щоб виставити їх на продаж. Ось кілька поширених способів, якими можуть вводити в оману.

Шахрайські схеми з документами

Деякі автовласники використовують шахрайські схеми з документами, щоб приховати справжній стан автомобіля. Це:

  • підробка реєстраційних документів;
  • підробка VIN-номерів;
  • підставні перевірки історії автомобіля.

Косметичний ремонт

Недобросовісні продавці часто роблять мінімальний ремонт лише для зовнішнього відновлення машини. Вони усувають видимі пошкодження, перефарбовують деталі та полірують кузов. При відновленні битих машин часто використовуються дешеві та неякісні запчастини. Це дозволяє мінімізувати витрати на ремонт, але значно знижує безпеку та довговічність автомобіля.

Приховування факту ДТП

Деякі продавці надають неправдиві дані про минуле авто. Вони можуть підробляти чи не надавати всю історію автомобіля.

Машина після серйозної аварії

Як уникнути обману при покупці авто після ДТП

  1. Професійний огляд. Залучайте незалежних фахівців для детального огляду автомобіля, найкраще поїхати на хороше СТО.
  2. Перевірка історії автомобіля. Використовуйте сервіси перевірки історії автомобіля, багато з них платні, але воно того варте. Є безкоштовні, але з меншою кількістю даних про машину.
  3. Тест-драйв. Обов'язково проведіть тест-драйв, щоби оцінити поведінку автомобіля на дорозі. Зверніть увагу на сторонні звуки, вібрації та характер рульового керування.
  4. Перевірка документів. Уважно перевіряйте усі документи на автомобіль. Порівнюйте VIN-номер на кузові з тим, який вказаний в документах, дослідіть історію про попередніх власників.

Покупка битого авто може бути ризикованим заходом, особливо якщо ви не знаєте всіх тонкощів та методів, які використовують деякі продавці для приховування пошкоджень. Дотримуючись наших порад, ви зможете мінімізувати ризики і зробити більш усвідомлений вибір.

 
Залишіть свої дані
Щоб ми могли зв'язатися з Вами і уточнити всі деталі
Надіслати
Massenger
Whatsapp
Viber
Telegram
Kyivstar097 617 02 02
Lifecell093 617 02 02
Vodafone099 617 02 02
Обратный звонокВам перезвонят
Email письмо