ГоловнаБлогЯк продати машину на українських номерах у Польщі

Як продати машину на українських номерах у Польщі

Продаж автомобіля на українській реєстрації за кордоном стає дедалі актуальнішим. На жаль, час іде, а можливості повернутися на батьківщину багато громадян України не мають. Розглянемо, як можна безпечно та вигідно продати свою машину з Польщі.

Чи можна їздити на українському авто у Польщі

На підставі положень Віденської конвенції, власники транспортних засобів усіх країн-учасниць мають право використовувати свої автомобілі в інших державах, якщо ТЗ допущено до експлуатації в країні реєстрації. І Польща, і Україна є країнами-учасницями, тому можна в'їжджати та виїжджати за кордон на своєму авто, і перебувати там визначений законодавством термін.

Вимоги до автомобілів з іноземною реєстрацією в Польщі:

  • Обов'язкова умова в Польщі, як і в Україні – наявність місцевого страхового полісу. Це може бути або ОС (обов'язкове страхування) або Зелена карта.
  • Машина повинна мати офіційні номери, дійсні в Україні.
  • На автомобілі має бути знак, що вказує на країну реєстрації.
  • Водій повинен мати при собі документ про реєстрацію ТЗ. Якщо за кермом не власник, він повинен мати документ, що підтверджує право на експлуатацію автомобіля.

Як продати машину на українських номерах у Польщі

Як продати автомобіль на українській реєстрації

Варіанти продажу авто з іноземною реєстрацією:

  1. Перереєстрація. Власник має перереєструвати свою машину на польські номери і потім продати авто в ЄС. Для цього потрібно буде сплатити митний збір та інші податки.
  2. Довіреність та продаж в Україні. Оформляється довіреність на людину, якій продавець довіряє, а потім автомобіль продається в Україні.
  3. Продаж на розбирання. Цей метод може бути найпростішим і найшвидшим, якщо машина стара, потребує ремонту або після ДТП.
  4. Продаж за довіреністю. Продавець може оформити доручення на нового власника, фактично авто не змінює реєстрацію. Цей спосіб найкраще підходить для продажу близьким родичам.

Розглянемо кожен метод докладніше.

Як продати транспортний засіб на українських номерах через посередників у Польщі

На європейських ринках активно почали з'являтися посередники. За певну плату вони готові виступити в ролі довіреної особи, з'їздити в Україну та продати автомобіль там. Ми не радимо користуватися таким способом, якщо така людина – не ваш добрий знайомий, якому можна довіряти.

Надаючи довіреність посереднику, ви санкціонуєте всі його дії з вашим транспортним засобом. Юристи наполегливо радять провести ретельну перевірку посередників та укласти з ними додаткові договори, в яких будуть чітко прописані умови співробітництва, комісійні та інші моменти.

Як продати машину в Польщі

Як продати машину з перереєстрацією

Автомобіль спочатку проходить реєстрацію у Польщі, а потім уже продається згідно з польськими законами з подальшою реєстрацією на нового власника. Це буде дорого з точки зору податкових відрахувань, тому такий варіант найкраще підійде для нових та дорогих автомобілів.

Основні витрати:

  • ПДВ. Становить 23% від ціни машини.
  • Акцизний збір. Для авто з об'ємом від 2 л = 18,6% до 2 л = 3,1%.
  • Мито 10% ціни ТЗ. Занизити суму не вдасться – податкові органи перераховують вартість за середньою ринковою.

Як продати ТЗ за дорученням у Польщі

Продаж за генеральною довіреністю згідно із законом можливий для будь-якої людини, включаючи іноземців. У Польщі можливі такі варіанти:

  • Письмова форма, підписи завірені нотаріусом.
  • Нотаріальний акт. Складена нотаріусом довіреність, що підтверджує і підпис, і сам текст акта.

Якщо нотаріальний акт оформлений у консульстві, то для його використання у Польщі буде потрібен переклад.

Як у Польщі продати машину на розбирання

Напевно, це найпростіший спосіб позбавитися транспортного засобу на українських номерах. У Польщі є безліч компаній, які займаються скуповуванням подібних транспортних засобів, вони готові швидко викупити і ваше.

Як продати авто в Польщі

Проте тут свої складнощі:

  • Компанії, що займаються розбиранням машин, знімуть ТЗ з реєстрації тут, у Польщі, але не зможуть зробити це в Україні.
  • Машини викуповують за дуже низькими цінами.

Цей метод може підійти, якщо вам потрібно терміново позбавитися машини, і ви готові пожертвувати частиною вартості. В Україні ухвалять факт утилізації авто, але для цього буде потрібен переклад польських документів, а отже, будуть додаткові витрати.

 
Залишіть свої дані
Щоб ми могли зв'язатися з Вами і уточнити всі деталі
Надіслати
Massenger
Whatsapp
Viber
Telegram
Kyivstar097 617 02 02
Lifecell093 617 02 02
Vodafone099 617 02 02
Обратный звонокВам перезвонят
Email письмо