ГоловнаБлогЩо робити при ДТП – алгоритм дій

Що робити при ДТП – алгоритм дій

Щороку в Україні відбувається в середньому 150 тисяч дорожньо-транспортних пригод. На щастя, більшість із них пов'язана лише з пошкодженнями авто, а не з травмами водіїв та пішоходів. У будь-якому випадку, це стресова ситуація, і важливо заздалегідь знати як діяти, щоб убезпечити себе від проблем у майбутньому.

Що робити при ДТП

Першочергові дії при ДТП

У жодному разі не залишайте місце аварії. Це тільки ускладнить ваше становище і може спричинити серйозні наслідки. Тим більше, якщо хтось постраждав при ДТП – за ненадання йому допомоги загрожує кримінальна відповідальність.

Відразу після аварії:

  1. Зупиніть машину.

  2. Увімкніть «аварійку».

  3. Встановіть знак аварійної зупинки (світловідбивний трикутник, який повинен мати кожен водій у багажнику).

Не чіпайте машину, не переміщуйте предмети, пов'язані з аварією – це може кваліфікуватися як знищення доказів після ДТП.

Аварійний знак при ДТП

Допомога постраждалим

Після того, як ви зупинили машину і вказали іншим водіям, що тут сталася аварія і потрібно бути обережнішими, одразу ж допоможіть потерпілим:

  1. Якщо будь-який з учасників ДТП має серйозну травму – зателефонуйте 103 та викликайте швидку.

  2. Можливо, швидше буде доставити потерпілого до лікарні на таксі або на авто свідка пригоди.

  3. Якщо «швидка» зможе приїхати нескоро, а свідків на авто немає (наприклад, ДТП трапилося на трасі), то постарайтеся дуже швидко зафіксувати місце події, сфотографуйте його. Потім доставте постраждалих до лікарні на своїй машині – головне подбати про їхнє життя та здоров'я. Повідомте лікарів свої дані та поверніться на місце ДТП.

  4. Надайте допомогу медикаментами з аптечки вашого авто, якщо у людини невеликі пошкодження, наприклад, порізи від скла.

На цьому етапі важливо записати прізвища, адреси, номери телефонів та номери машин свідків аварії. Свідками можуть бути всі, хто знаходився у вашому автомобілі та ті, хто зупинився допомогти.

Виклик поліції та дзвінок людині, якій ви довіряєте

Дзвінок близькій людині та виклик її на місце події – це психологічна допомога. Також вона допоможе вести відеозйомку, якщо під час оформлення ДТП або до нього хтось спробує усунути докази або змістити положення автомобіля.

Потрібно зателефонувати на 102, повідомити про ДТП та вказати місце події. Час приїзду поліції зазвичай 15-50 хв., якщо ви на трасі – більше. Якщо є постраждалі люди, приїде слідчо-оперативна група, якщо постраждало лише авто, то патрульна поліція.

Виклик поліції при ДТП

Фотофіксація

Поліцейські робитимуть знімки з різних ракурсів, заміри відстаней. Вам теж потрібно зробити більше фото положення вашого авто, і всього, що його оточувало при ДТП. Це допоможе в майбутньому отримати максимальну компенсацію від страхової або захистити свої права у суді.

Протокол поліції прочитайте дуже уважно, якщо є зауваження або уточнення – внесіть їх. Лише після цього підписуйте. Поліцейські можуть тимчасово вилучити у вас посвідчення водія і замість нього видати тимчасове, цей факт теж повинен бути вказаний у протоколі.

Спілкування з поліцією

Ведіть діалог наскільки можна спокійно, не грубіть поліцейським. З іншого боку, не потрібно відразу визнавати свою провину. Можливо, причина аварії в тому, що дорожна служба залишила відкритим люк або не залатала велику яму на дорозі, або вам погано відремонтували педаль гальма на автосервісі, інш.

Уважно вивчайте всі документи, які пропонують підписати (протокол, схеми). Якщо ви не погоджуєтесь з чимось, вносьте свої зауваження або взагалі відмовляйтеся підписувати. І головне – ніколи не підписуйте порожній або недописаний протокол.

Виклик представника страхової компанії

Інші учасники ДТП теж повинні повідомити своїй страховій компанії про подію. Якщо з якихось причин представник страхової компанії не приїде на місце ДТП, вам необхідно протягом 3 робочих днів з моменту аварії письмово повідомити страхову про настання страхового випадку. Також краще зателефонувати автоюристу та проконсультуватися з ним, особливо якщо є постраждалі.

Дії при ДТП

Суд

Встановлювати винного в ДТП буде суд – всі оформлені протоколи та схеми поліція передає туди. У суді ви зможете надати свої докази, наприклад, фото та відеофіксацію події, дати пояснення.

Що робити з машиною після ДТП

Автомобіль не можна ремонтувати або змінювати його зовнішній вигляд та внутрішні пошкодження до огляду страховим комісаром. Якщо ви винуватець ДТП і не претендуєте на компенсацію, то все одно краще дізнатися у своєї страхової коли можна приступати до ремонту.

Потерпілий у ДТП теж має дочекатися огляду та висновків від своєї страхової про суму компенсації. Часто ця сума буває дуже заниженою, тому найімовірніше вам потрібно буде здати машину на незалежну експертизу. Потім необхідно дочекатися суду, де будуть представлені всі експертні оцінки та винесено остаточне рішення. Після цього вам прийде виплата компенсації від страхової компанії, і лише тоді можна розпочинати ремонт машини. Якщо зробити його раніше, то можна втратити частину виплат.

Викуп авто після ДТП – як продати биту машину

Ремонтувати сильно пошкоджену машину може бути нерентабельно – вартість робіт та запчастин досить висока. До того їздити на «битому» авто багатьом просто неприємно. Найкраще рішення в цьому випадку – авто після ДТП продати компанії з автовикупу. Тут запропонують досить вигідну ціну для вас, а машину розберуть на запчастини для перепродажу. До того ж викуп авто після ДТП швидкий – не потрібно чекати відповідного покупця, ви отримаєте гроші відразу після переоформлення.

 
Залишіть свої дані
Щоб ми могли зв'язатися з Вами і уточнити всі деталі
Надіслати
Massenger
Whatsapp
Viber
Telegram
Kyivstar097 617 02 02
Lifecell093 617 02 02
Vodafone099 617 02 02
Обратный звонокВам перезвонят
Email письмо